• Speeltuin Lindenhof

  Speeltuin Lindenhofvelve

 • speeltuin Varvik

  speeltuin Varvikvarvik

 • Speeltuin de Zuider

  Speeltuin de ZuiderEnschede midden

 • Speeltuin Glanerbrug

  Speeltuin Glanerbrugglanerbrug

 • Speeltuin Voortsweg

  Speeltuin Voortswegdeppenbroek

 • Speeltuin Mekkelholt

  Speeltuin Mekkelholtmekkelholt

 • Speeltuin Kozakkenpark

  Speeltuin Kozakkenparktwekkelerveld

 • Speeltuin de Wester

  Speeltuin de Westertwekkelerveld

 • Speeltuin Tuindorp

  Speeltuin Tuindorpwesselerbrink

 • Speeltuin 't Polböske

  Speeltuin 't Polböskewesselerbrink

 • Speeltuin Boswinkel

  Speeltuin Boswinkelboswinkel

 • Speeltuin Stevenfenne

  Speeltuin Stevenfennestadsveld

 • speeltuin Robinia

  speeltuin RobiniaStadsveld

 • Speeltuin Stadsveld

  Speeltuin Stadsveldstadsveld

 • ‘t bruggert

  ‘t bruggertbruggert

 • Speeltuin ‘t Honk

  Speeltuin ‘t Honkstadsveld

 • Speeltuin Hogeland

  Speeltuin Hogelandhogeland

 • Speeltuin ‘t Heelal

  Speeltuin ‘t Heelaltwekkelerveld

Feestelijke heropening

Speeltuin Tuindorp-Wesselerbrink

12.07.2018

Op 21 juli 2018 is de feestelijke heropening van Speeltuin Tuindorp-Wesselerbrink.

Deze dag staat in het teken van de samenwerking tussen de bewoners, partners uit de wijk en de gemeente.

Voor de kinderen  zijn er op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd.

NUSO speelruimte Nederland

NUSO maakt zich sterk voor speeltuinen

28.04.2018

Voldoende, kwalitatief goede speelruimte is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom komt NUSO op voor de belangen van aangesloten speeltuinen door het geven van praktische informatie, deskundig advies en aantrekkelijke inkoopvoordelen. Ook biedt NUSO haar leden een uitstekend netwerk voor het delen van kennis, ervaringen en successen.

Als platform maakt NUSO zich hard voor het behoud van speeltuinen. Dit doen we door middel van praktische informatie, belangenbehartiging, inkoopvoordeel en advies voor NUSO-leden. Onze leden bestaan uit speeltuinen, maar ook uit scholen, BSO’s, kinderboerderijen of kindervakantiekampen. Ook buurtinitiatieven - mits formeel georganiseerd in bijvoorbeeld een stichting of vereniging - komen in aanmerking voor het lidmaatschap. De NUSO is sinds januari 2015 gelieerd met Jantje Beton.

Kinderen spelen dramatisch minder buiten! 

Resultaten onderzoek Jantje Beton / Kantar Public (TNS NIPO) Utrecht, 17 april 2018 ‐ Uit onderzoek onder (groot)ouders en kinderen blijkt dat er dramatisch minder buiten wordt gespeeld. Grote generatieverschillen in spelen worden duidelijk zichtbaar. Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu binnen. In vergelijking met 2013 is het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%! Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen. Jantje Beton heeft in het kader van haar 50-jarig bestaan het onderzoek naar spelen uit 2013 onder kinderen herhaald. Tevens is er een vergelijking gemaakt met spelen vroeger en nu. In dit onderzoek stonden twee vragen centraal:  wat zijn de percepties van (buiten)spelen van de verschillende generaties? Zien we verschillen in tijd, vrijheid en afstand?  welke (fysieke én mentale) belemmeringen zijn er voor de kinderen van nu om buiten te spelen? Aan alle generaties is de vraag gesteld, of je vaker buiten of binnen speelt als je vrij bent (dus na school en in het weekend). 69% van de grootouders speelde meer buiten dan binnen. 65% van de ouders speelde vaker buiten. Slechts 10% van de kinderen speelt vaker buiten dan binnen! Dit is een significant verschil. 53% van de kinderen geeft aan vaker binnen te spelen. Wel geeft één op de drie kinderen aan minder vaak buiten te spelen dan hij/zij zou willen (28%). De belangrijkste barrières om buiten te spelen zijn voor kinderen ‘saaiheid van de speelplekken’en ‘liever binnen willen blijven om te spelen’. Bij binnen spelen zijn TV kijken en gamen favoriet bij kinderen. Buiten zijn dat fietsen en klimmen en klauteren. Een op de zeven kinderen geeft aan te druk te zijn met school en hobby’s om buiten te spelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jantje Beton: Pauline van der Loo, telefoon: 06 33320755 E-mail: p.vanderloo@jantjebeton.nl Jantje Beton: Jantje Beton is hét goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij onze speciale aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN! www.jantjebeton.nl

Rookvrije speeltuin

Is uw speeltuin rookvrij? Het Longfonds ontwikkelde een handig stappenplan. Daarmee kunt u zelf aan de slag voor een rookvrije speeltuin.

Een rookvrije speeltuin is belangrijk om gezond en veilig te kunnen spelen. Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Steeds meer speeltuinen zijn al rookvrij.

Het Longfonds heeft verschillende materialen ontwikkeld om u te ondersteunen bij een rookvrije speeltuin, zoals een stappenplan en een flyer ‘Waarom een rookvrije speeltuin’.

Meer informatie vindt u op www.longfonds.nl/speeltuin.

Verenigingen kunnen bij NUSO ondersteuning krijgen bij het rookvrij maken van hun speeltuin. Interesse? Neem dan contact met ons op via info@nuso.nl of 030 - 25 44 880.

Een veilig speelklimaat op uw speeltuin

Kinderen, ouders en de vele vrijwilligers maken de speeltuin met elkaar. Zij zijn het hart van de speeltuin. Vaak denken we aan het fysieke deel van een speeltuin: de toestellen, omheining en indeling. Het sociale deel is echter net zo belangrijk.

Welke activiteiten organiseren we? Hoe betrekken we kinderen? Welke regels stellen we? Hoe voorkomen we dat vrijwilligers met kwade bedoelingen lid worden? Hoe lossen we conflicten op tussen kinderen en met ouders? We maken ons zorgen om een gezin, wat nu? Dit zijn vragen die bestuurders en vrijwilligers bekend voorkomen. Met het ondersteuningsaanbod Sociale Veiligheid Speeltuinen helpt NUSO bij het realiseren van een veilig speelklimaat.

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens van personen (persoonsgegevens) in een bestand bewaren. Dat geldt zowel voor het bewaren in digitale bestanden als in mappen op een plank. Ook deze laatste moeten voortaan veilig worden op geborgen zonder dat vreemden daar bij kunnen.

De nieuwe privacyregels hebben betrekking op het dataregister, de privacyverklaring, de rechten van de betrokkene waarover u gegevens bewaart, de verzoeken tot toegang, de toestemming voor gegevens van kinderen…een heleboel! De nadruk ligt – meer dan nu – op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden. Dat vergt een gedegen voorbereiding. NUSO onderzoekt momenteel welke stappen u als speeltuin moet of kunt nemen om straks klaar te zijn voor de AVG. Wordt vervolgd!

NUSO in cijfers

- 550 speeltuinenzijn aangesloten bij de NUSO
- 11.000 vrijwilligers zijn actief bij speeltuinen
- 150.000 kinderen en gezinnen zijn lid van een speeltuin
- 8 miljoen kinderen en volwassenen bezoeken jaarlijks een speeltuin.

Wilt u lid worden of heeft u nog vragen over het NUSO-lidmaatschap? Neem gerust contact op, we helpen u graag. Bezoek ook onze website www.nuso.nl.  U vindt er veel praktische informatie.

Of meldt u aan via het aanmeldformulier: http://www.nuso.nl/leden/hoe-word-ik-lid/

De NUSO is van maandag t/m donderdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

NUSO, Speelruimte Nederland

tel.: 030 - 2544880

email: info@nuso.nl

Speeltuin 't Polböske

Creatief programma van april - juli 2018

12.04.2018

Agenda van april t/m juli 2018

30 april: Prikbordje maken

1 mei: Knutselen met wc rollen

2 mei: Kleien

7 mei: figuur zagen

8 mei: Krijtzout maken

9 mei: Moederdag knutselen

16 mei: Bloemen maken

23 mei: Fotolijstje maken (neem je eigen foto mee!)

6 juni: Draadfiguur maken

13 juni: Vaderdag knutselen

20 juni: Halsketting en armbandje maken

27 juni: Verfspatschilderij maken

4 juli: Raamstickers maken

11 juli: Figuur zagen

18 juli: Bingo.

Creatief is op de woensdagmiddag voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van 14.30 - 16.00 uur (onder voorbehoud!). De entree is gratis, voor alle kinderen een beker ranja.

Jeugd Viva

Van 30 juli tot en met 3 augustus vindt elke dag van 10.00 - 15.00 uur de jaarlijkse Jeugd Viva plaats. Voor meer informatie zie: http://jeugdviva.nl/ waar binnenkort het volledige programma bekend gemaakt zal worden.

Speeltuin ’t Polböske

Beltrumbrink 52b

Tel. 053-4770857

Op de koffie bij speeltuin het Lindenhof

Bron: wijkkrant Velve-Lindenhof

14.02.2018

Speeltuin het Lindenhof, waar we zijn ontvangen door Hannes Kiel en Ronny Veenstra. Hannes woont al 50 jaar in de wijk en heeft meerdere functies bij de speeltuin, onder andere: beheerder coördinator, bestuursvoorzitter en eindverantwoordelijke. Ronny woont op de Laares en is beheerder.

Hannes kwam in 2000 bij de speeltuin. Het bestuur moest verjongd worden, er was voor de jeugd niets meer te doen. Hij is gevraagd door de SES (Stichting Enschedese Speeltuinen) om deze te vernieuwen. Samen met vele vrijwilligers runt hij de speeltuin en in 2001 kwam Ronny het team versterken. De speeltuin bestaat al vanaf juni 1930, er stond destijds een klein houten gebouwtje bij. Na 2000 is de speeltuin helemaal verbouwd. Deze vervult een belangrijke rol in onze wijk Velve-Lindenhof.

Wij vroegen Hannes ‘Hoe gaat het dan nu met de speeltuin en hoe kom je aan geld?’.

De speeltuin krijgt subsidie van de stichting SES, maar die is alleen voor het onderhoud en vervanging van de speeltoestellen. Het gebouw en de activiteiten vallen onder eigen beheer en moeten zelf bekostigd worden.

Wat zijn dan de activiteiten?

Een kinderclub. Ouder kind ochtend. Een instuif voor de jeugd tussen 4 en 10 jaar. Een kaartavond. Inloop om een kaartje te leggen of te biljarten. De kinderdisco. Een keer per maand een dansavond. En op zaterdag is er bingo. De activiteiten voor de kinderen kosten € 0,50, inclusief ranja. Ook zijn er seizoensgebonden activiteiten en is er de jaarlijkse jeugd ViVa. Maar je kunt er ook een feestje vieren als er op dat moment geen andere activiteiten zijn.

De bezoekers hebben respect voor de beheerders. Zij spreken de taal van de buurt. En voor de jeugd gelden er dezelfde regels als op school.

Wat vinden jullie van de wijk?

Het is een mooie wijk geworden, maar er komen weinig mensen uit de nieuwbouw de speeltuin bezoeken.

Wat zullen jullie nooit vergeten?

De jeugd tussen 4 en 10 jaar die mochten kamperen op de speeltuin. En ’s nachts genieten van de sterke verhalen die er verteld werden.

Het belangrijkste van alles is: Als de kinderen genieten, dan genieten wij ook!!

Wijk danken Hannes en Ronny voor dit fijne gesprek.

Uit de praktijk

Technische dienst SES

11.12.2017

Bron: NUSO

Praktijkvoorbeeld Stichting Enschedese Speeltuinen (Jan Boers TD)

 “Van de achttien speeltuinen, die onder ons vallen, is tachtig tot negentig procent openbaar. Daar kun je dus ook ’s avonds terecht. Bij sommige van onze speelplaatsen is een Cruyff Court, SUTU-wand of een Krajicek Plaza aanwezig. Mede door de openbaarheid en het gebruik door oudere jeugd soms niet een ideale keuze. Die ouderen gaan niet naar huis na een potje voetbal, maar naar de speeltuin waar ze op de speeltoestellen voor de kinderen hangen. Het zorgt af en toe voor overlast zoals brandstichting, rommel en glas. Bij de dagelijkse visuele ronde van de beheerder kijkt hij wat er is gebeurd en ruimt alles op. Ook de troep van de honden die soms in de speeltuin worden uitgelaten.” Jan Boers, hoofd technische dienst van de Stichting Enschedese Speeltuinen (SES) is duidelijk over wat hij iedere dag verwacht van de beheerders van bij de organisatie aangesloten speeltuinen.

Vanuit de vele praktijkvoorbeelden stelde Boers een lijstje samen waarop de beheerders vooral moeten letten tijdens hun visuele ronde. “Goed beheer van een speeltuin zorgt niet alleen voor een betere uitstraling, maar kan ook kostenbesparend werken. Als op een grasveld het valzand niet tegen de palen van de speeltoestellen zit voorkomt dat verrotting”, aldus Jan Boers. Hij vormt samen met Willem Eicks en Chris Beun de onderhoudsploeg van de SES.

Wekelijks wordt er bij de speeltuinen van de SES een specifiekere controle gehouden dan de dagelijkse visuele. Alles wordt dan langsgelopen. Speeltoestellen worden nagekeken of alles nog vastzit. Bij onderhoud van speeltoestellen van metaal wordt gekeken naar lagers, schroeven en bouten. Denk hierbij aan controle op bewegende delen, stabiliteit en draagvermogen en de verflaag. Dat geldt ook voor houten speeltoestellen waarbij hier natuurlijk ook wordt gecontroleerd op houtrot.

Tijdens de wekelijkse controle wordt zand onder de speeltoestellen weer op een hoop geveegd. Maar men kijkt hier ook naar schokdemping en afwatering. Alle inspecties en onderhoudswerkzaamheden worden in het logboek van het betreffende toestel vermeld.

Twee leden van de onderhoudsploeg van de SES zijn gecertificeerd voor het uitvoeren van een inspectie die bij veel speeltuinen jaarlijks plaatsvindt. Zo niet bij de Enschedese speeltuinen waar die inspectie structureel twee keer per jaar wordt gehouden. Jan Boers: “Als mijn mensen bij een speeltuin een kleine reparatie uitvoeren lopen ze ook direct alles na. Wij plaatsen zelf ook negentig procent van de nieuwe speeltoestellen, indien nodig, in samenwerking met de fabrikant. Als er niet direct onderdelen voor zijn zetten we een speeltoestel even buiten werking.” Jan Boers wil niet afhankelijk zijn van fabrikanten en koopt onderdelen voor speeltoestellen groot in en regelt met zijn mensen dat alles weer feilloos werk

De Stichting Enschedese Speeltuinen werkt momenteel aan de beschrijving van een nieuw logboek, mede naar aanleiding van de aanpassing van de WAS, Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen. Zo zal de verplichting het logboek bij te houden verdwijnen. Wel blijft de verplichting staan om aan te tonen dat voldoende inspecties en reparaties zijn uitgevoerd. Ook moeten de ongevallen gewoon worden bijgehouden. Het komt er in feite op neer dat het logboek vormvrij wordt verklaard. Dat wat vroeger bijgehouden moest worden moet ook in de toekomst worden bijgehouden. Alleen de vorm waarin, wordt vrijgegeven

Elk kind heeft het recht om vies te worden

TC Tubantia dd. 8 november 2018

20.11.2017

Bron: https://krant.tubantia.nl/tubantia/portal/issue

Een op de vijf kinderen speelt minder dan een keer per week buiten. Dat moet hoognodig veranderen. Te beginnen in Overijssel

Weet u het nog: kikkervisjes vangen, hutten bouwen, boompje klimmen? Mooi was dat hè? Grote kans dat uw kinderen deze jeugdherinneringen later niet zullen hebben. Het gaat namelijk niet goed met de relatie tussen kinderen en natuur. De PvdA en ChristenUnie roepen de provincie en gemeenten op om direct in actie te komen op die plekken waar dit het meest nodig is.

Eén op de vijf Nederlandse kinderen speelt niet eens één keer per week buiten. 80 procent van de kinderen voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. En uit Brits onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de kinderen minder vaak buiten komt dan gedetineerden. Dat is een probleem. Want buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk. Kinderen die regelmatig in het groen spelen zijn gezonder, slimmer en socialer. Ze hebben een betere motoriek, een beter leervermogen en meer empathie. Daarnaast hebben overgewicht, ADHD, angst en depressie minder kans.

Oorzaken

Dat kinderen minder buitenspelen heeft een aantal oorzaken. Allereerst maken ouders zich steeds meer zorgen om de veiligheid. Daar komt bij dat er een groeiend gebrek is aan speelruimte. Per kind is er ongeveer 4 vierkante meter speelruimte, een geparkeerde auto neemt gemiddeld 10 vierkante meter in beslag. Kinderen die opgroeien in buurten met weinig groen hebben 15 procent meer overgewicht en tot zes keer zo vaak last van depressies en angststoornissen dan kinderen die opgroeien in groenere buurten.

Dat is slecht nieuws voor kinderen uit aandachtswijken, wijken met relatief veel sociaaleconomische en leefbaarheidsproblemen. Hier is aanzienlijk minder groen, de onveiligheid is groter en de bereikbaarheid van natuurgebieden is slechter dan in andere wijken. Terwijl we weten dat in lagere sociale groepen kinderen aanzienlijk vaker last hebben van ontwikkelingsachterstanden en gezondheidsproblemen. Bovendien is het positieve effect van groen op deze groep juist groter. We doen deze kinderen erg tekort door te weinig te investeren in groen.

Contact

Gelukkig heeft een klein beetje natuur al een enorm positief effect. Vandaar onze oproep: breng kinderen meer in contact met natuur, in het bijzonder kinderen uit aandachtswijken. Dat kan op twee manieren. Oftewel je brengt de kinderen naar de natuur of je brengt de natuur naar de kinderen. Alhoewel je het eerste niet moet laten, heeft de tweede manier een wel heel belangrijk voordeel. Hiermee maak je de natuur iedere dag bereikbaar voor veel kinderen. De PvdA en de ChristenUnie in Overijssel roepen daarom de provincie op om samen met gemeenten, buurten en natuurlijk met de kinderen zelf, groene speelplekken in alle wijken en dorpen van Overijssel te realiseren. Te beginnen in de versteende aandachtswijken. Richt, naast het vergroenen van zoveel mogelijk ruimte op en om scholen, het openbaar groen in zodat er gespeeld kan worden. Begin hiermee door volgend jaar zes groene speelplekken te realiseren op de plekken waar dit hard nodig is, zoals in de wijken Kerkelanden in Almelo en Mekkelholt in Enschede.

Recht

Alle kinderen, jongen of meisje, rijk of arm, hebben het recht om buiten te spelen, te ravotten, vies te worden en hun grenzen op te zoeken. Dat is niet alleen essentieel voor hun ontwikkeling en gezondheid, maar ook voor een fantastisch leuke kindertijd.

Auteurs zijn lid van Provinciale Staten van Overijssel: Annemieke Wissink voor de PvdA en Arjan Hof voor de ChristenUnie.

Bike stop speeltuin 't Varvik

Van het speeltuinbestuur

10.11.2017

Donderdag 9 november verrichtte wethouder Jeroen Hatenboer onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door de stagiaires van vakschool Het Diekman, de officiële opening van ‘Bike stop’ bij speeltuin 't Varvik.

Een unieke rustplaats waar fietsers, wielerverenigingen, mountainbikers, et cetera dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur even kunnen uitrusten onder het genot van een kopje koffie, thee of frisdrank, eventueel met een gebakje tegen een redelijke prijs. Leerlingen van vakschool Het Diekman verzorgen de koffie/thee, gebak en lunches. 

U kunt uw fietstocht ook bij Speeltuin ’t Varvik laten starten. Er zijn diverse mooie routes voor fietstochten van verschillende afstanden verkrijgbaar. Er is tevens een mogelijkheid om fietsbanden te laten oppompen en uw e-bike op te laden. Terwijl uw fiets opgeladen wordt, kunnen uw (klein)kinderen vrij spelen in de speeltuin.

Wij bieden:

-     een gratis e-bike oplaadpunt

-     ruime gratis parkeergelegenheid

-     gratis fietsroutes tussen de 20 en 60 km

-     gebruik van het toilet

-     koffie of thee met gebak tegen een vriendelijke prijs.

De drempel moet zo laag mogelijk zijn. Speeltuin ’t Varvik.

Zo is de speeltuin in de eerste plaats een plek voor het spelende kind, maar ook een trefpunt in de wijk en een leerplek voor de stagiaires van vakschool het Diekman. Ook voor volwassenen is de speeltuin een locatie waar allerlei activiteiten georganiseerd worden.

Graag tot ziens bij Bike Stop Speeltuin ‘t Varvik, met of zonder fiets!

Oebele Gorter

Speeltuin ’t Varvik

Hendrik Smeltweg 50

7541 XL Enschede

Tel. 053 - 4319841

Bekijk de foto's

Het verenigingsjaar financieel afsluiten

Uit de praktijk van de SES

18.01.2017

Bron: NUSO Speelmail winter 2016 (Wilma Nugteren)

Een gezonde vereniging heeft ook een gezonde en inzichtelijke financiële situatie. Aan het eind van het jaar maak je dat inzichtelijk in een financieel verslag. We vroegen Ben van Dijk naar zijn ervaringen met de financiële afsluiting van achttien speeltuinverenigingen in Enschede.

Ben is directeur van de Stichting Enschedese Speeltuinen (SES), een overkoepelend orgaan van alle speeltuinen in Enschede. Hij vertelt hoe prettig het werkt dat de stichting de jaarrekeningen voor de speeltuinen opstelt. “De jaarrekening is een weergave van wat er gebeurd is, het geeft inzicht in het reilen en zeilen van de eigen speeltuin. Er zit niet altijd financiële en administratieve kennis binnen het speeltuinbestuur, daarin is de SES van meerwaarde voor de aangesloten speeltuinen.

Controleren

Nadat de jaarrekening is opgesteld dient deze ook gecontroleerd te worden. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden. Ben vertelt hoe het bij de SES geregeld is. “De jaarrekening van de speeltuin wordt met het betreffende speeltuinbestuur besproken. Het speeltuinbestuur heeft hierdoor een controlerende rol voor hun eigen jaarrekening. Na het verwerken van eventuele vragen of opmerkingen kan de jaarrekening door de stichting worden vastgesteld”.

De jaarrekening van de stichting zelf wordt door een accountant gecontroleerd. “De accountantscontrole is verplicht vanuit de subsidieregels van de gemeente”, legt Ben uit. Hij geeft aan dat voor een kleine vereniging een accountantscontrole niet realistisch is, vanwege de kosten die daarmee gepaard gaan. “Dan moet je ervoor zorgen dat de jaarrekening op een andere manier gecontroleerd wordt, een kascommissie is een goed alternatief. Meer mensen binnen de speeltuin hebben dan zicht op de financiële situatie, daar gaat een preventieve werking vanuit”.

Opstellen van de jaarrekening

Elke speeltuin heeft een eigen jaarrekening die door de administrateur van de stichting wordt opgesteld. Deze deskundige heeft een halve dag tot een dag nodig om een jaarrekening op te stellen. Ben benadrukt de randvoorwaarden: “goed voorwerk door de speeltuin is van groot belang, want het is belangrijk volledig en tijdig te zijn met de financiële administratie, zoals facturen in boeken en de dagafschriften bijhouden”. Hij vervolgt: “de penningmeester van de speeltuinen levert maandelijks de financiële administratie aan bij de stichting. Doordat de stichting betrokken is bij de financiële administratie, is er een extra controle ingebouwd, dat is ontzettend belangrijk, om bijvoorbeeld fraude tegen te gaan”.

Na 31 december kan het echte werk beginnen. Ga na of de speeltuin nog kosten verwacht te maken, die worden in de jaarrekening meegenomen als verplichting of vordering. Soms is er al geld of een uitgave toegezegd, dat moet ook in de jaarrekening worden opgenomen. Naast een terugblik mag ook een blik vooruit niet ontbreken. Pas als alle geldstromen inzichtelijk zijn, kun je overgaan tot het opstellen van de balans en verlies- en winstrekening, met een toelichting daarop.

De kracht van de grote getallen

“Doordat de financiële situatie van de Enschedese speeltuinen goed gewaarborgd is geweest, hebben de Enschede speeltuinen altijd kunnen voortbestaan. Financiële administratieve kwaliteit is namelijk een belangrijke voorwaarde voor het voortbestaan van de speeltuin. De situatie bij verschillende speeltuinen kan, ondanks dat ze uniek zijn, vergeleken worden en daardoor kun je van elkaar leren.” De tip die Ben aan andere speeltuinen mee wil geven: “Het is voor speeltuinen in dezelfde gemeente de moeite waard te onderzoeken of je de krachten kunt bundelen en een gezamenlijke (financiële) administratie kunt voeren. Belangrijk daarbij is dat het laagdrempelig en eenvoudig is.”

Het aanschaffen van een goed boekhoudsysteem, één van de voorwaarden voor een goede financiële administratie, ligt dan ineens wel binnen de mogelijkheden. De SES bijvoorbeeld werkt met Exact en deelt dit systeem al jaren met andere stichtingen binnen Enschede. “Samenwerken is kracht”, benadrukt Ben tot slot.

Tips over het correct opstellen van het financieel verslag en de belangrijkste stappen van de jaarrekening van de boekhouding zijn samengevat in een controlelijst. Deze lijst en tips voor het voeren van een gezonde financiële administratie gedurende het jaar staan op de NUSO website (http://www.nuso.nl/financien/) onder het thema ‘financiën’.

Van het SES bestuur

Rookbeleid op onze speeltuinen

01.01.2015

Zoals iedereen bekend, is het in alle openbare ruimten verboden te roken, ook op onze speeltuinen. 

Dit geldt ook voor de E-sigaret op speeltuinen, het is niet toegestaan dat deze als alternatief op de speeltuin 'gerookt' wordt.

Zie voor het rookbeleid van de overheid: http://www.rijksoverheid.nl/rookverbod